Det är dags att ta fram spadarna och fördjupa Region Skåne. Regeringen vill bara förstora, men en regional motoffensiv har redan dragit igång. Samarbeten ska ske kors och tvärs och gå allt längre, föreslogs det från styrena i sex av de sydsvenska länen i förra veckan. Sveriges lägsta punkt ligger i och för sig redan i det vattensjuka Kristianstad  Region Skånes eget Strasbourg  så regionpolitikerna i Rådhus Skåne får se upp så att de inte tar sig vatten över huvudet.

Civil minister?

Civil minister? Foto: CC 2.0

Regeringen vill absolut ha färre och större regioner i landet. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har på osvenskt ociviliserat vis bestämt att foten nu en gång för alla ska sättas ner  efter femhundrafyrtionio år av utredande  och att det ska formas fem, sex eller sju storregioner. Hur gränserna ska dras är minst lika svårt som vad de ska heta. Ett aktuellt förslag är att återta bokstavsbeteckningarna, och då skulle möjligen de till storregioner motsträviga Moderaterna i Region Skåne kunna fjäskas till efterföljelse genom att låta den södra delen fullt ut bli ett M-län, eller -region.

”Greater Copenhagen” är ju redan taget.

Om Skåne sedan får vara som det är, om det läggs ihop med Blekinge, eller med Blekinge och Kronoberg – eller kanske hela Halland, Småland, Öland och Blekinge till en region på fem landskap – det vet vi inte. Tydligt är att bångstyrighet ska motverkas då allt motstånd utmålas som lönlöst, och att ovilja möjligen bara kan påverka startåret för storprojektet, inget annat: 2019 eller 2023 ska alla bli större.

Ryktet säger dessutom att detta bara är en förövning inför civilministerns stora projekt: En ny kommunreform med en massa färre kommuner.
Milt talat finns det en del opposition att övervinna. Så, hur det går med detta är en sak, däremot är de flesta överens om att själva tanken på folkstyrda regioner, som startade på försök i Skåne och Västra Götaland för snart tjugo år sedan, är fina fisken.

Det är inte större utan djupare regioner som dessa vill ha.

Gräv där du står, blir slagordet. Vad som ska grävas ner är lite mer beroende på ideologisk hemvist.

Många gånger har Region Skåne svurit över att man inte har sin del av väginvesteringarna, för staten kan man inte lita på. Fortfarande mörknar det i ögonen på Skånepolitiker ur alla partier när de tänker på hur Göran Persson (S) trollade bort utbyggnadspengarna från E22 och använde dem för att rädda en bilfabrik i Trollhättan i stället. Där har nu bilarna slutat rulla ut. Någon ny bilvariant el. liknande syns ännu inte till.

Så mer ansvar för infrastruktur är alla med på, och i så fall även de pengar som infrastrukturen behöver – en liten detalj: Stockholm är ännu mindre benäget att släppa ifrån sig.

Men som sagt, partierna i Skåne har lite olika uppfattning om vad en fördjupning ska innehålla. Att Henrik Fritzon (S) resonerar om ett skånskt maktövertagande av Arbetsförmedlingen och kanske Försäkringskassan är bara naturligt. Socialdemokraterna ser bidrag och fördelning som mycket viktiga delar av samhällslivet. Det är liksom det deras parti går ut på.

Kubbas om hur djup regionen ska vara.

Kubbas om hur djup regionen ska vara.

Moderaternas Carl Johan Sonesson ser däremot gärna att det något borgerligare Skåne också har en något borgerligare skattepolitik. Nu när Vellinge skrotat den däringa vackra skylten om frihet kan ju friheten bli större redan vid Smålandsgränsen.

Det är väl egentligen bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som inte vill ha ett fördjupat Skåne, de förstnämnda vill först och främst ha förstatligande, de senare tror på nationalstaten.

Om man lägger ihop alla förslag som finns om regionalisering så täcker det rätt mycket av det som staten gör.

Gymnasieskolan, varför inte låta regionen ta den, säger några? Eller Lunds universitet? – vad betyder mer för den regionala utvecklingen? Kyrkan! Alkoholpolitiken måste vara annorlunda, tycker någon. Eller statsskicket? När friheten blir större i hela Skåne vore det inte mer än rätt att valfriheten även på detta område ökar: Välj din egen kung! Eller president! Kryssa i på skattsedeln vad du föredrar. Mitt hem – en borg, är bara början. Ett kungarike åt envar, engagerar säkert över hela den politiska linjen. Det kan ju ses både som rättvis fördelning och ökad valfrihet.

Dr Trotz

Dr Trotz

Nog kan man ana att det blir svårt att finna en bred politisk överenskommelse om att sjösätta detta Skånes förenade kungadömen, men djup lär det nog kunna bli.

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz