När detta skrivs rapporteras det just om hur den rödgröna regeringens ministrar anländer till Harpsund för en kombinerad budgetmangling och kräftskiva. Det är en sådan där tillställning där man inte är riktigt säker på om kräftorna – hur kokta, uppsplitsade och utsugna de än blir – är de som råkar värst ut. Många ministrar kan tänkas lämna mötet gråtande eller skärande tänder av ilska, till kropp och själ rödare än kräftorna.

Skattebetalarna förväntas stå för både kräftorna och statsbudgeten.

Ingen får dock sparken just nu, alla rykten till trots, meddelade i alla fall statsminister Stefan Löfven (S). Av ministrarna alltså.

Det var inte oväntat. Man kan inte sparka partiledare eller språkrör, och vem tror att någon ny skulle vara bättre än de sittande? Möjligen kunde man tänka sig att fortsätta att lösa problem genom att göra regeringen större och större. Den är ju redan rekordstor, så varför inte ytterligare någon minister? Thomas Bodström (S) skrev till exempel en debattare som lätt kunde uppfattas som att han tiggde om att få komma tillbaka, så varför inte utnämna honom till tiggarminister?

Och redan har en halv skolklass hand om skolan. Det kan gott bli fler, även om regeringens magister Gustav Fridolin (MP) verkar ha lite svårt att få ordning och arbetsro i denna lilla grupp. Kanske behövs en rastminister och en sommarlovsminister?

Flera av de sittande statsråden har goda meriter för en post som kvarsittningsminister, om inte detta skulle tolkas som att de med nödvändighet ska sitta kvar på just sin post. Det handlar snarare om skamvrån.

Harpsund. By Tompen0000 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Harpsund.
By Tompen0000 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Före detta departementschefen i jordbruks-/landsbygdsdepartementet – man la ju ner detta uråldriga ministerium – Sven-Erik Bucht (S) hade tydligen med sig ris till dambastun. Det får man tolka hur man vill, men kanske är det så att denna Harpsundshelg är ett tillfälle när alla stelnade konventioner upphävs …

Det enda man kan vara säker på är att det kommer fram en statsbudget som resultat och att skatterna höjs ordentligt – 30 miljarder kronor är ett bud man hör allt som oftast, men det kan förstås bli mer än så trots att det inte finns någon skattehöjningsminister – fast det är de väl allihop i någon mening …

Dr Trotz

Dr Trotz

Lite spännande är det allt. Och nästa vecka börjar budgetförhandlingar i Region Skåne. Och där kommer fler partier att vara inblandade. Vilket möjligen borgar för att det åtminstone inte är ett rum fullt av skattehöjarpolitiker.

Det kan dock med en gång slås fast att det varken är planerat med kräftor eller bastubad! Möjligen har någon oppositionen med sig lite ris.

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz