Det pågår en dragkamp i landet om den konstitutionella indelningen av riket. Regeringen vill slå ihop länen, därmed landsting och regionen, till större enheter, och troligen efter det gå vidare och kraftigt minska antalet kommuner i en andra sammanslagningsvåg.

Bunta ihop dem, säger regeringen, för att slå ihjäl dem, svarar motståndarna.

Huvuddiskussionen om detta har centraliserats till Dagens Nyheters debattsida, så slipper man praktiskt nog att prata om det i riksdagen eller i landets regionfullmäktige.

I ena ringhörnan finns civilminister Ardalan Shekarabi, som därmed vill axla manteln från Axel Oxenstierna och bli den som efter nästan 400 år ersätter dennes länsindelning med en ny.

Comeback för Oxenstierna - kanppast för fem öre!

Comeback för Oxenstierna – kanppast för fem öre!

Shekarabi är annars mest känd för att ha varit SSU-ordförande och för sina snygga flugor. Just SSU-erfarenheten kan tänkas ha bidragit till viljan att bli av med de flesta län och landsting, det finns nästan ingen politisk organisation som är lika präglad och låst av konflikter mellan landsdelarna som just SSU.

Man kan riktigt se hur den gamle SSU-ordföranden njuter av att utradera de gamla länen.

Den andra ringhörnan har just nu intagits av gamle moderate försvarsministern Anders Björck, som också varit landshövding i Uppsala – men egentligen är smålänning.

Och det kanske i båda fallen spelar roll. Om Shekarabi är Oxenstierna, så verkar Björck vara en blandning av Nils Dacke och Gustav Vasa – på en gång för de små landens självständighet och för den traditionella statsmakten.

Ska man vara elak så kan ett skäl till att han inte vill lägga ner till exempel sin gamla länsstyrelse i Uppsala län vara att man då skulle upptäcka att hans insats där egentligen inte hade behövts. Eller så märks det hur mycket den betydde.

Björck var, så moderat han är, bland grundarna av nätverket Statens vänner, tillsammans med bland annat en rad socialdemokrater.

Nätverket var uppbyggt som Djurens vänner och tycktes betrakta staten som en förbisedd, undanskuffad och okänd institution i Sverige. Därför ville de: ”Öka och sprida kunskapen om vad staten gör och hur den är organiserad”.

Det grundades också när en annan småländsk konservativ och tidigare såväl moderat statssekreterare och landshövding, Mats Svegfors, presenterat sin utredning som lett fram till att det behövdes större regioner för att den offentliga sektorn skulle klara sina uppgifter framöver.

Svegfors initiativ fick visst genomslag i alliansregeringen, och denna öppnade för att ge fler möjlighet att följa Region Skåne och Västra Götaland i spåren, men det skulle ske underifrån. Dock lyckades det delvis lite för bra och regeringen beslöt sig för att inte göra så mycket. Stefan Attefall (KD) blev alltså ingen Oxenstierna utan fick nöja sig med att bli historisk som skapare av en större friggebod.

Den nya regeringen med Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi ska alltså nu ta itu med frågan. Och tänker göra det uppifrån, vilket får ses som en viktig del av den socialdemokratiska ideologin, och kanske mer i linje med Oxenstiernas inställning på 1600-talet. Hade man haft samråd på den tiden så hade det aldrig blivit något stormaktsvälde!

Dr Trotz

Dr Trotz

Problemet är att regeringen i dag inte riktigt har de fria händer som makten hade på den tiden. Den har inte ens majoritet i riksdagen, så maktspråk kanske inte går hem så lätt. Möjligen hoppas regionreformatörerna på att till exempel Alliansen tycker det är bättre att något sker än att inget görs, och att Socialdemokraterna gott kan få ta risken och ansvaret. Det är nog att hoppas för mycket.

För att inte tala om hur det blir när Ardalan Oxenstierna ska gå vidare och slå ihop kommuner också!

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz