Många har frågat sig var statsminister Stefan Löfven håller hus, i princip har han hållit sig osynlig sedan han talade i Almedalen.

Det har mest varit lite rapporter om att han inte ville åka på EU-toppmöte och lösa Greklands problem, ja han ville inte ens komma till riksdagen och prata om saken.

Just Grekland är det kanske inte så dumt att hålla sig på avstånd från. Hamnar man väl på ett möte kan man pressas att betala för mycket – så den biljetten kan bli dyr.

I rödgrön mössa - på utsidan.

I rödgrön mössa – på utsidan.

Och visst, även en statsminister behöver koppla av, så gott det nu går med Åsa Romson i regeringen. Att vi före sommaren fick klargörandet att vice statsminister inte är det samma som ställföreträdande statsminister var lugnande om än inte lättbegripligt.

Kanske är det just på grund av Romson och de andra MP-ministrarna som Löfven så väl behöver sin avkoppling.

På måndag ska i alla fall statsministern framträda på SSU-kongressen i Västerås. Där har redan LO-ordföranden och tidigare SSU-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varit och invigningstalat – iklädd jordgubbsmössa, hur det nu ska uttydas: Rött och lite grönt utanpå, byråkratiskt vitt och menlöst inuti?

Eller är det kanske en påminnelse att vi i Sverige, kanske inte minst de som kallar sig arbetarrörelse inte borde vara främmande för något arbete – inte ens att plocka jordgubbar.

Hur det går ihop med det LO-chefen driver att inga tillfälliga arbeten ska vara kortare än en månad kan man fråga sig – det gäller att det finns gubbar att plocka tillräckligt länge då.

Många har ju undrat vad den socialdemokratiska rörelsen sysslar med, som sätter en fackföreningsman som statsminister och den mesta politikern som LO-ordförande. Och nog kan det undras om Löfven kommer upp i den demagogi som Thorwaldsson nådde, förmodligen klarar han inte att smickra lika mycket som LO-ordförande.

Det sägs ju att SSU-högern numera har makten, men då får man nog fråga sig hur vänstern ser ut.

Men det ska bli intressant att höra vad Stefan Löfven kommer att säga. Blir det att stryka SSU-arna medhårs, eller kommer han att precisera de två linjer han i alla fall antytt.

Det vill säga antingen den traditionella alliansen mellan socialdemokratin och industriföretagen, staten och kapitalet, Tage Erlander och bröderna Wallenberg. Då blir det industrikansler och innovationskansler och storskalighet.

Eller den nya intressanta linje Löfven lanserad i Almedalen med det han kallade utvecklingsmoral: ”Gör din plikt, tänj din kunskaps gränser”, som han sa.

Utveckling och framsteg som något som skapas inom individen? Låter nästan som Alice Teodorescos utskällda sommarprogram och ”duktighetsnormen”. Men det vågar han knappast säga till SSU-arna. Och gör han det, lyssnar de?

När han väl kommer tillbaka i Rosenbad, vad händer då?

De senaste dagarna har det talats mycket om en regeringsombildning. De ryktena är inte särskilt trovärdiga.

Dr Trotz

Dr Trotz

De består nämligen av två led:

1) Regeringen fungerar inte så bra, väldigt många ministrar levererar inte det regeringschefen förväntar sig. Och 2), därför kommer man att byta ut de som inte fungerar.

Punkt ett är säkert alldeles sann. Men det beror ju mest just på koalitionen med MP, och den kan man inte hantera så länge man behöver koalitionen. Så regeringen kommer att bestå:

Löfven och mängder med socialdemokratiska ministrar i en ringhörna, och mängder av miljöpartister i en annan – och så hoppar Jonas Sjöstedt in som domare och bestämmer.

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz