Det gick en skälvning genom nationen när det meddelades att statsminister Stefan Löfven förts till sjukhus med ambulans – även om det handlade om illamående. Bortsett från omtanken om honom, så undrade nog många hur det var med hans vice statsminister Åsa Romson. Skulle hon få makten nu?

Det är ungefär som vissa amerikanska presidenter, vilka tycks ha utsett sina vicepresidenter som en garanti mot att bli mördade – inte ens den galnaste attentatsman skulle ha riskerat något sådant!

Marita Ulskog har gett upphov till uttrycket "ulvskogare" - ett ogenomtäntänkt och hätskt personangrepp. Foto: Ojan (public domain)

Marita Ulskog har gett upphov till uttrycket ”ulvskogare” – ett ogenomtäntänkt och hätskt personangrepp. Foto: Ojan (public domain)

Å andra sidan kan ju en lika galen vicepresident bli misstänkt för att vilja ta död på presidenten. Det finns ett halvt bibliotek som utmålar Lyndon B Johnson som mannen bakom mordet på John F Kennedy 1963.

Nu är det kanske inte Löfvens skäl, utan mer för att på ytterligare ett sätt hålla Miljöpartiet lugna – får de inte igenom sin politik så har de i alla fall fått fina poster!

I Sverige är det heller inte så enkelt att vice statsministern automatiskt tar över – så faran kanske är överdriven.

I så fall kanske det har funnits ännu värre tillfällen:

Från november 2003 till maj 2004 var Marita Ulvskog visserligen inte formellt utsedd till vice statsminister, men hade funktionen i kraft av sin ålder och statsrådserfarenhet. Tänk om man hade vetat det, då hade man studerat varje framträdande av statsminister Göran Persson och grunnat: Han ser väl inte sjuk ut?

Landet – men kanske inte Partiet – räddades av att Ulvskog blev partisekreterare i Socialdemokraterna och stannade i fem hela år. Hon han då sköta ett förlustval 2006 och väl lägga grunden till nästa 2010. Även om hon kanske egentligen inte trodde hon förlorade, morgonen efter valet 2006 kom ett av de där uttalandena som döpts till ulvskogare:

­– Vi har inte förlorat, alltså. Vi har ett starkt stöd i stora delar av landet, förklarade hon till viss förvåning för tv-tittarna.

Det påminner en del om vad hon i efterhand berättat om sina känslor för valet trettio år tidigare 1976, då Socialdemokraterna också förlorade val och regeringsmakt.

– Det kändes som en statskupp!

Mycket riktigt var det denna statskupp 1976 som fick henne att gå in i Socialdemokraterna. Tidigare hade hon varit aktiv i KFML, uttytt Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna, det som sedan splittrades i SKP och KFML (r). Ännu tidigare hade hon varit aktiv i den mest kommunistiska delen av Vietnamrörelsen.

Vem som kom på att göra henne till förstanamn för Socialdemokraterna i Europaparlamentet är svårt att säga, men möjligen kan man tänka sig att Mona Sahlin, som mer mittenpolitiker, hade en del med saken att göra

Bättre borta i Bryssel än stoppkloss på SAP på Sveavägen, kanske hon sa.

Detta har inte hindrat Marita Ulvskog från att även fortsättningsvis komma med en strid ström av ulvskogare.

Hon själv började som pressekreterare åt statsminister Ingvar Carlsson, och det var säkert ett lättare jobb än det hennes egen pressekreterare har:

– Nej, Maritas twitterkonto är inte hackat, hon menar precis det hon skrev.

– Hon har ingen ytterligare kommentar just nu.

– Det kommer ett pressmeddelande med ett beklagande om Marita Ulvskog missuppfattats.

Tjänsten som hennes pressis måste ge utmärkt yrkeserfarenhet och uppskattas med säkerhet av företag som dumpar radioaktivt avfall i Afrika eller lurar på pensionärer mobiltelefonabonnemang. Om de vill byta till ett enklare jobb vill säga.

Dr Trotz

Dr Trotz

Senast förklarade hon om den finländske finansministern, tidigare statsministern Alexander Stubb:

– Tja, det var killar som Alexander Stubb som mobbade min handikappade syster på skolgården. Eurokrisen avslöjar politik o politiker, skrev hon på twitter.

Efter det ramaskri utspelet orsakade bad hon lite halvhjärtat om ursäkt. För att starx därpå skicka vidare en tweet som menade att kritiken mot henne var fel – så mycket för den ursäkten alltså.

Det är nästan så man tror att det där med vice statsminister är ett dåligt omen för politiker.

De flesta vill ha visa politiker, snarare än vice.

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz