Vi ser just nu runt omkring oss ett nytt stort misslyckande för Stefan Löfvens regering: Ska detta kallas en sommar? Jag bara frågar, och minns hur varmt och skönt det var för bara ett år sedan. Och vem styrde då? Just det, alliansen! Sol och vår är det mycket av i valkampen, regn och sommar när det kommer till kritan.

Så såg det ut på alliansregeringens tid!

Så såg det ut på alliansregeringens tid!

Vissa dagar spricker förstås solen fram, vilket säkert förklaras av att den rödgröna regeringen inte har någon majoritet. Och nog finns det många goda saker även i år. Som att isen i groggen inte smälter så snabbt, eller att man inte har lika stort bekymmer över hur man ska lyckas göra av med lönen efter skatten är inbetald.

Nå, så är det ju inte, inte kan vi skylla regeringen för att det är kallt och regnar i juli. Det finns så mycket annat de har ansvar för.

Och semestervädret är ju inte sämre än att statsministern låtit meddela att han inte har lust att lämna grönbetet för att besöka riksdagen eller än mindre Bryssel med anledning av förhandlingarna med den motsträviga grekiska regeringen. Se där för övrigt ett bra exempel: Den grekiska regeringen har ansvar för att landets ekonomi gått åt pepparn. för att välutbildade och rika flyr utomlands, för att arbetslösheten ökar och för att man snart inte har råd att betala ut pensioner. Men varmt är det, och solen skiner i Grekland – så det spelar uppenbarligen ingen roll hur dålig regeringen är.

Det är ju heller inte så i Sverige att alliansröstare har bättre väder, vilket känns lite orättvist. Kanske skulle vädret bero på hur man röstar! Eller påverkas av hur partierna vill ha det.

Miljöpartister väntar då regn, det ser man på hur vice statsminister Åsa Romson rustar och förbereder sin båt! Sverigedemokrater slipper gärna utifrån kommande varm- och kallfronter och ser helst att vädret är som det var i går.

Vissa har mindre exakta krav: Folkpartiet har bytt bort ett gammalt 60-talslager med halmhattar och klär sig nu i uniform, så de klarar det mesta. Centerpartiet ser gärna lite häftigare väder av vilken sort som helst, allt med omtanke om böndernas skördeskadesförsäkring.

Vänsterpartiet är glada för att åter kunna uppskatta oväder ifrån öster efter några decenniers vilsenhet. Feministiskt initiativs Gudrun Schyman tror inte att Ryssland är något hot, bara man behandlar dem väl.

Dr Trotz

Dr Trotz

Kristdemokraterna och Moderaterna har valt nya meteorologer och vilka väderönskemål som där finns vet vi ännu inte. Tipset är att man börjar ungefär som förut och sedan sätter en lite egen knorr på väderkartorna.

Och Socialdemokraterna slutligen, de vill ha det som förr när de var obestridligt störst och hade kontroll över alla väder.

 

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz