Ögoncentrum Annedal

Kortare köer och fler valmöjligheter. Det är effekten av vårdvalet inom ögonsjukvård som Allians för Skåne och Miljöpartiet införde i april förra året. Det konstaterar Sydsvenskan i dag:

Köerna har minskat sedan ögonvården började ingå i vårdvalet. I april 2014 stod 3 543 patienter i kö, medan motsvarande siffra i maj 2015 låg på 1 652 patienter.

Inför valet i höstas lovade Socialdemokraternas gruppledare Henrik Fritzon, nu Region Skånes styrelseordförande, att bland annat ögonvårdvalet skulle avskaffas om Socialdemokraterna vann valet:

Henrik Fritzon (S)

Henrik Fritzon (S)

Det är några vårdval som vi vill avskaffa, och det rör dem som är specialistvård, främst då hudsjukvård och ögonsjukvård, som är verksamheter som normalt sett bedrivs på sjukhus. Dem har man nu splittrat upp på privata aktörer, och det tycker vi är en dålig politik, så det kommer vi att avskaffa, säger regionrådet Henrik Fritzon (S).

Just nu finns inget konkret förslag om att Ögoncentrum Annedal och de andra ögonklinikerna ska tvingas stänga, men Henrik Fritzon och Socialdemokraterna har hela tiden varit tydliga med att de inte vill att dessa kliniker ska få finnas. Men i bästa fall har Henrik Fritzons motstånd mot vårdvalen mjuknat efter att han har sett de positiva effekterna.

Johan Folin