Lars Thunberg 620 border

Jag måste bekänna en sak. Det händer att jag flyger. Ja, faktiskt både i tjänsten och privat fast jag egentligen föredrar och oftast reser med tåg – det civiliserade sättet att resa. Miljöpåverkan från tågresan är ju minimal jämfört med flyget. Men visst är det så att flyget ibland ändå tar hem spelet, oftast när tiden helt enkelt inte medger något annat. Alla möten ligger ju inte i Skåne…

Nu när sommaren är här på allvar finns det anledning att fundera på hur vi kan njuta ännu mer av ledighet och semester genom att minska vår miljöpåverkan. För det går att göra skillnad utan att klä sig i säck och aska.

Här bjuds några gröna råd inför resan, inte för att moralisera utan för att uppmuntra och inspirera. Välj tåget när du kan, framförallt inom Sverige. SJ och flera andra tågoperatörer använder miljömärkt el, vilket innebär att den enbart ska komma från vind- och vattenkraft. Koldioxidutsläppen här är närmast obefintliga, till skillnad från i många europeiska länder där tre fjärdedelar av elen kommer från olja, kol och naturgas. Här kan faktiskt buss vara ett bättre färdsätt.

Blir det ändå en flygresa finns det också flera påverkansmöjligheter. Ett fullsatt plan innebär högre beläggningsgrad och mindre koldioxid per passagerare. Effektivast är ofta charter som har högre beläggning än reguljärflyg. Välj nonstop eftersom en mellanlandning drar enormt mycket bränsle, under en resa till exempelvis sydeuropa ökar utsläppen med över 20 procent. I samband med att du bokar flyget kan du klimatkompensera resan, men det går också bra efteråt. Det finns många olika varianter. Att köpa utsläppsrätter är smart, och inte bara för att döva samvetet. Den koldioxid som du köper kommer aldrig att släppas ut.

Resan har kanske störst påverkan, men även val av boende, varor och tjänster har betydelse. Om du ska bo på hotell, kolla efter miljömärkning. Fler och fler hotellkedjor har goda miljöambitioner och bland resebolagen syns många med miljöprofil. Även i Sverige växer intresset för ekoturism. Det kan förutom boendet gälla lokala transporter, närproducerad och ekologisk mat osv. Att anlita små lokala företag på semesterorten kan innebära mindre miljöpåverkan, kortare transporter och skapar dessutom sysselsättning på orten.

Med enkla, medvetna val kan vi alltså göra en hållbar skillnad även på semesterresan. Och vi som är beslutsfattare, låt oss fortsätta arbetet för att underlätta även för andra att göra rätta val.

Lars Thunberg (KD)
Kommunalråd Helsingborg