hakeliuswisby

Vad: Kåseri om framtidens drivmedel
Var: Hos Svenska Petroleum- & Biodrivmedelinstitutet (SPBI)
Vem: Johan Hakelius, författare och skribent
Om: Huruvida vi kan lära oss något av viktorianerna

Den viktorianska eran stod, som så ofta när det gäller Johan Hakelius, i centrum när han kåserade om framtidens drivmedel i Spegelsalen på Hotel Wisby. För att få inspiration till en stor omläggning av vår bränsleanvändning, bör vi se och lära av viktorianerna, var andemeningen:

– Ni har pratat hela dagen om stora projekt, att lägga om samhället och vända historien.

Kåseriet kretsade kring förberedelserna inför världsutställningen i London 1851.

– Ett typiskt viktorianskt drag är att ingenting är omöjligt, sa Hakelius.

Två exempel: Dr David Livingstone som gav sig ut i mörkaste Afrika för att hitta Nilens källa. Och Henry Cole som fick idén att arrangera en världsutställning i London 16 månader innan den ägde rum – i en tid då inbjudningar gick ut med ridande postgång. Och man hade heller inte någon lokal, som man ibland säger i vår tid.

På mindre än ett år förde Joseph Paxton upp kristallpalatset, Crystal Palace, den magnifika byggnad där utställningen hölls. Glashuset, som tyvärr brann ned 1936, var större än St Paul-katedralen. Utställningsytan var 92000 kvadratmeter. Paxton höll sig inom budget och lyckades med konststycket genom att använda sig av en mängd innovationer som snabbade upp byggprocessen. Han designade bygget på tio dagar.

Frågan är då om historien om kristallpalatset kan lära oss någonting? Hakelius påpekade att det finns en studie som visat att den tidens människor i genomsnitt hade 13 fler IQ-poäng än dagens. Men om man inte låter det avskräcka då?

– Viktorianerna såg på nya innovationer med ett barns känsla av magi, konstaterade Hakelius och menade att medan vi i vår tid inte slutat vara teknikoptimister, så har vi slutat se miraklen. Vi tar den nya tekniken för given, förväntar oss mer eller mindre mirakel. Därför kan vi inte heller använda den till fullo. Och där kan viktorianernas självförtroende och frimodighet kanske inspirera oss?

Gustav Lundblad