Ingen människa är en ö, kan man lite högtravande citera den engelske poeten John Donne. Ingen politisk människa slipper vara på en ö, säger Dr Trotz från Almedalen i Visby.

Vi sitter alla på samma ö, kanske man kunde säga.

Eller det var inte riktigt sant. En del uteblir, vissa av någon sorts princip, andra på grund av viktiga uppgifter på andra ställen. Åter andra för att de tycker Almedalsveckan är fånig, till dem hör den socialdemokratiske ordföranden i Region Skåne Henrik Fritzon, som hela tiden skrutit med att han aldrig varit i Visby denna vecka, och inte tänkte börja med det. Det skulle vissa kalla principfasthet, andra skulle nog hävda att det ingår i jobbet att företräda Skåne på bästa sätt där det kan ge utdelning. Om han är beredd att satsa hundratusentals kronor på regionens medverkan så kanske man kunde offra sig för ett framträdande. Men Fritzon är inte på en ö.

John Donne menade med ö-liknelsen att vi inte är helt separata, utan delar av samma mänsklighet – kanske till och med att detta är det väsentliga.

Ö-öl?

Ö-öl?

Inom politiken bestäms en hel del med den ö-rådsmodell som Expedition Robinson introducerade i Sverige. Ingen kupp utan ett ö-råd!

Almedalsveckans stora huvudnummer har varit för eller emot så kallad identitetspolitik. Sådan går ut på att det väsentliga med människor varken är deras individualitet eller deras del i det allmänmänskliga, utan det mesta bestäms av deras grupptillhörighet, härkomst, sexuella läggning och hudfärg, eller kultur eller något annat. I Almedalen återfinns identitetspolitiken framförallt till vänster, de har ju gammal vana att räkna med klasstillhörighet och hamnar lätt i att mäta hudfärg och skallform hos folk, medan borgerliga tenderar att vara mer färgblinda.

Dr Trotz hörde en av de främsta företrädarna, Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg utveckla en del tankar. Vilka grupper han tillhör utöver detta är svårt att veta, men han verkar hur som helst ganska priviligerad. Nå, i veckan skrev han först en krönika om att människor som hade åsikter till höger led av någon defekt eller sjukdom. Dagen därpå sa han att ett sjukvårdsbiträde objektivt sett borde vara vänster på grund av sina erfarenheter. Ett borgerligt sjukvårdsbiträde får därmed antas vara korkat, vilselett eller lida av en falsk verklighetsuppfattning. Och det är då inget mot vad en invandrare som dristar sig åt att ha liberala eller konservativa uppfattning utmålas som.

Ingen människa är en ö, säger de, men i stället för alltid fast i en särskild ö-grupp.

Att vi förstås lite till mans ingår i olika subkulturer kan man skåda under Almedalsveckan. Visserligen är det svårt att skilja lobbyister från LO och näringslivet, eller på politiker från skilda partier så länge de inte täcker sig i profilkläde och olika åsiktsknappar. Men nog kan man urskilja en del skillnader. Eller åtminstone trender i Almedalsklädsel.

Dr Trotz

Dr Trotz

Tidigare var folk väldigt markerat fritidsklädda. Åtminstone männen. Nu syns allt fler kavajer, kostymer och slipsar på herrarna. Förklaringen är säkert att allt fler sänder tv-bilder från seminarier, och då vill man inte för all framtid bli återgiven som någon i urblekt pastelltischa med en fånig liten solhatt på huvudet. Och när de som får vara med i tv klär upp sig, så tillkommer ett antal som inte får komma med i tv men som vill se ut som om de fick!

Men det tycks alltså mer vara en strävan att på ett väldigt svenskt sätt utjämna skillnaderna. Livet på Almedalsön, förlåt Gotland, saknar väldigt tydliga gruppgränser. Rosévinet håller sin ställning på seneftermiddagens mingel. Och går man genom staden på kvällen efter partiledartalen och noterar uteserveringarna från Donners brunn till Stortorget noteras tydligt:

Ingen människa utan en öl! En ö-öl i detta fall.

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz