Det är inte utan att vi skåningar i dessa dagar blir lite kluvna mellan det storsvenska  och det stordanska – eller i alla fall storköpenhamnska, Greater Copenhagen, som det heter på modern nordiska, förlåt Nordic.

Det kanske finns större skäl att vara orolig för kulturimperialismen från det engelska språket än för inflytandet från Köpenhamns rådhus. Det senare kan ju mildras med lite öl. Allt är egentligen OK, eller grejt kanske vi ska ta över från norskan! Grejter Köpenhamn vore väl inget dumt uttryck?

Den riktiga storskånska flaggan hissad på skåneländska flaggans dag 2011. Foto: Peter J Olsson

Den riktiga storskånska flaggan hissad på skåneländska flaggans dag 2011. Foto: Peter J Olsson

I måndags hölls ett toppmöte i Kristianstad, och dagen till ära hade Rådhus Skåne smyckats med en röd matta med tillhörande blåsorkester. Att det dessutom gavs möjlighet att dricka dansk starköl till lunch var en eftergift åt gästerna från väster om Öresund, men noterades främst av de svenska delegaterna. Det gäller ju att passa på i enlighet med Region Skånes alkoholregler, snart är alla kommuner i Greater Copenhagen-samarbetet inte längre externa – och då blir alla procent förbjudna. Så är det, även om det låter lite oskånskt.

Men det kan alltså vara ett försök att blidka våra nya härskare.

Om Kristianstadsmötet blir lika avgörande för Norden som Kalmar möte 1397 är väl lite osäkert, men inte sedan studentskandinavismen på 1800-talet har man varit så förenande, även om myntunionen på 1870-talet och passfriheten på 1950-talet också kan nämnas.

Tanken att Skåne numera är, eller snarare ute i världen kanske ska marknadsföras som, Greater Copenhagen har vållat mycket spe uppåt landet. Men det är kanske att missförstå ansatsen i budskapet på samma sätt som Stockholm hånades när de utropade sig till Skandinaviens huvudstad – Capital of Scandinavia. Det handlar inte om att man ska kallas till läkarbesök från sin vårdcentral i Burlöv/Storköpenhamn, utan om var som är känt i Topeka, Santiago eller i någon av alla indiska och kinesiska delstatshuvudstäder, av vilka en normal svensk kan nämna i stort sett ingen.

Redan verkar ambitionerna ha krympt något, de som i likhet med Dr Trotz tagit sig till Kristianstad fick ett tackbrev där det stod: ”Tack för att du deltog i toppmötet om framtiden i vår gemensamma region i Kristianstad.” Än så länge begränsas den nya regionen till själva staden – ”vår gemensamma region i Kristianstad”. Men det är kanske att läsa det för bokstavligt?

Skåne har en viss anledning att ta saken med ro, och begrunda framtiden över ett par måltider. Skåne har kanske tillhört Danmark respektive Sverige den mesta tiden, men har ändå alltid varit framför allt Skåne. Och ligger ju bra till med Europa i sin närhet och, som Fritiof Nilsson Piraten skrev: ”fyra främmande huvudstäder en sovvagnsresa bort”. Han talade om Köpenhamn, Berlin, Oslo och Stockholm.

Fortfarande går sovtåg till Stockholm (räddade) och Berlin (ibland), och många sover på pendeln till Köpenhamn. Oslolinjen borde däremot återupplivas!

Däremot kanske man ska erkänna att Köpenhamnssamarbetet främst går ut på att spela ut de två närmaste huvudstäderna emot varandra, och därmed ge plats för Storskåne – eventuellt det gamla Skåneland, kanske något ännu större. regionbildningen med Kronoberg, Blekinge och Kalmar rann ut i sanden tillsvidare.

Det skånska engagemanget under Almedalsveckan i Visby passar bra in i detta. Gotland tillhörde väl aldrig Skåneland, men fanns ändå lite fritt spelande mellan Sverige och Danmark – med Hansan, Tyska orden och Östersjösjörövare som andra intressenter.
Kanske hade man mest problem med danskarna ändå, fast det blev en bra om än historiskt felaktig tavla över Valdemar Atterdags (vad Dr Trotz vet inte släkt med alliansministern Stefan Attefall) brandskattning av Visby.

Dr Trotz

Dr Trotz.

Gentemot Sveakungarna hade gotlänningarna en behagligare relation: ”Ni låtsas att ni styr över oss, så låtsas vi att vi betalar skatt till er.”

En relation till regeringen i Stockholm som i alla avseenden vore en förebild i nutiden.

Så det ska man hålla i minnet när man ser den skånska flaggan vaja mest och centralast i Alemdalsveckans Visby.

Er Dr Trotz kommer att besöka Ön och rapportera vad som är publicerbart – och lite till. Betrakta mig som er skånske Niklas Svensson.

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz