Midsommar är inne, kanske den svenskaste av alla helger. Sjätte juni har kommit på senare år, men midsommar är den mest traditionstyngda, inte ens julen kommer upp i nivå med den. De flesta har någon sorts föreställning om vad en riktig midsommar ska innebära.

Svensk midsommar. Foto:  Håkan Dahlström, CC BY 2.0

Svensk midsommar. Foto: Håkan Dahlström, CC BY 2.0

Blomsterkransar, majstänger, ”Små grodorna..”, snaps och sill och gräddtårta, och så lite valfria attiraljer.

Folkdräkt till exempel, eller raggarrunda med Explorer och mooning.

När man talar med rikspolitiker som var med då Sverige gick med i EU så minns de påfallande ofta att EU brukade lägga viktiga toppmöten på den svenska midsommarhelgen, utan någon respekt för svenska traditioner.

Man kan anta att de svenska delegaterna på Korfu eller i Portugal var lite extra sura – de satt mest och drömde om att bada nakna i en svensk skogssjö.

Jag, som ju av någon anledning anses vara lite motsträvig, har inga problem med att i stället välja sommarsolståndet eller danska S:t Hans Aften för mitt midsommarfirande. Det är ju ändå bara 62 år sedan man flyttade svenska midsommarafton från samma dag som den danska – den 23 juni.

Annars skiljer sig danskarna mest genom att tända eldar och sjunga om att ” Vi elsker vort land”. Till skillnad då från svenskarna som tänder myggspiraler och sjunger om ”när solen går ner bakom Sjöbloms dass”. Eldar är däremot ganska avpassade för väderleken just nu.

Tanken att halva sommaren redan har gått är förstås därmed en smula skakande.

Nu finns det ju som nämnts lite olika traditioner utöver de obligatoriska om man studerar svenska subkulturer lite mer in på pälsen.

Som vanligt intresserar vi oss främst för den subkultur som utgörs av politiker ur alla partier. De har för vana att redan veckan före midsommar samlas i olika lokaler och hålla möten, som ibland sträcker sig över flera dagar, vilket måhända leder till att midsommarafton blir desto mer välkommen för dem.
Det är lätt att urskilja dem, klädseln är till exempel helt olik den på en raggarträff eller i en sportpublik. De flesta brukar försöka se till att bära anständiga kläder. Kavaj är helt dominant för herrar och kommer starkt bland kvinnorna.

Går de riktigt in för sin subkultur passar de på att just denna vecka ta kommunernas budget. Så har också skett i en hel rad kommuner och landsting i hela landet.

Kanske är detta helt enkelt ett substitut för de danska S:t Hans-eldarna. I stället för att elda kvistar och löv, så vi låter våra politiker i vårt ställe elda med pengar. Vi brukar då kalla det S:ta Gudruneldar, efter Gudrun Schyman (Fi – vilket alltså inte står för finansinspektionen) som i Visby gjorde pengaeldandet till något mer bokstavligt än vad det brukar vara.

Eldandet är annars lite ojämnt fördelat, i Lund stoppades en kommunal skattehöjning av majoriteten i kommunfullmäktige, i Östra Göinge sänktes skatten.

Dr Trotz

Dr Trotz

Region Skåne var en av de få folkvalda församlingar som inte tog chansen att ta budget – det betyder inte att pengaeldande uteblev.

Till exempel beslöt den rödgröna ledningen tillsammans med SD att starta flygbolag för ambulansflygningar. Visserligen snällt av dem att subventionera Norrlands landstings transportbehov, men ändå. Nog brukar man ha högtflygande planer i Region Skåne, men kunde man inte nöja sig med att vara ute och cykla?

Att stänga akutmottagningar för att få råd att köpa flygplan är en ny modell i regionpolitiken.

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz