I söndags (7/6) visade cirka 400 personer i Trelleborg sitt stöd för Trelleborgs lasarett genom att bilda en mänsklig kedja genom staden till försvar för öppethållande och tillgänglighet, rapporterade flera medier.

– I Trelleborg finns uppenbarligen en utbredd oro för att lasarettet ska nedgraderas, säger Karin Axelsson (M), ledamot i sjukvårdsnämnd Sund. Engagemanget är lovvärt, men jag har svårt att förstå varifrån oron kommer, några planer i den riktning som antyds känner jag inte till. Däremot var Socialdemokraterna i Region Skåne mycket aktiva under valrörelsen 2014 för att ”rädda sjukvården”.

”Vi socialdemokrater har hela tiden varit mycket kritiska till stängningen av akutmottagningen nattetid. Vinner vi valet kommer vi att öppna akutintaget för ambulanser dygnet runt igen”, skrev regionstyrelsens nuvarande ordförande Henrik Fritzon (S) i Trelleborgs Allehanda dagen före valet i höstas.

Beslutet från 2008 om att nattakuten skulle vara stängd för ambulanser skulle alltså rivas upp bara Socialdemokraterna vann valet, men i stället minskade öppethållningstiden med två timmar. Sedan i januari 2015 stänger akutmottagningen i Trelleborg kl 20:00 i stället för kl 22:00.

– Det är inte särskilt långsökt att misstänka att S-retoriken har ingett falska förhoppningar och att tilltron till det rödgröna Styret har körts i botten. Frågan är om S själva är eniga, då kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, Torbjörn Karlsson (S), var med i söndagens demonstration, avslutar Ulf Bingsgård (M), oppositionsråd i Trelleborg.

Jonas Duveborn