Från den 22 juni till och med den 16 augusti stängs akutintaget i Lund nattetid för ambulanser. Olösta bemanningsproblem gör att svårt sjuka eller skadade patienter tvingas åka till akuten i Malmö mellan klockan 21 och 08, under elva av dygnets timmar. Svårt sjuka samlas i Malmö medan en hel del medicinska specialiteter finns i Lund. Alliansen är starkt kritisk.

Stefan Lamme har arbetat inom sjukvården sedan 1970-talet. Han är specialist i internmedicin och har bland annat varit verksamhetschef på sjukhusen i Hässleholm och Simrishamn.

Stefan Lamme.

– Styrets oförmåga att styra innebär att akutmottagningen i Lund degraderas till en närsjukhusakut, jämförbar med den i Hässleholm. Jag upprörs över deras sätt att hantera frågan, säger Stefan Lamme (M), andre vice ordförande i sjukvårdsnämnd Sus.

– Det här är det yttersta beviset på att det rödgröna styret fullständigt har tappat greppet om universitetssjukvården, säger Ewa Bertz (FP).

Den 26 maj fick Alliansen ta del av långt framskridna planer på att helt stänga akuten nattetid. Förklaringen var sjuksköterskebrist.

– När vi gick ut och protesterade mot planerna valde den styrande minoriteten att dementera. Nu står det klart att de slirade ordentligt på sanningen och att dementin inte var mycket värd, säger Niels Paarup-Petersen (C).

– Man har gjort mindre förändringar, men man tänker fortsatt hålla nattakuten stängd för akut sjuka patienter i ambulans, såsom traumapatienter. All larmkompetens flyttas från Lund till Malmö. Mycket närmare en totalstängning än så kommer man inte, säger Tony Rydberg (KD).

Jonas Duveborn