Jeanette Bohman 620 border

Inom kort drar den stora turistsäsongen igång i Skåne. Vi rustar för invasionen av resesugna semesterfirare som vill uppleva, äta, bo, vila och aktiveras. Skåne har så oerhört mycket att erbjuda, inte minst det underbara landskapet, den goda maten, de mysiga gårdshotellen, alla de små hantverksbutikerna och loppisarna. Men vi har även ett antal större och mindre vingårdar!

För ett par veckor sedan besökte jag, centerpartister från riksdagen och en liten grupp företagare Köpingsbergs vingård utanför Ystad. Syftet var att samtala om vilka utmaningar småföretagen står inför, vilka förändringar som skulle välkomnas och hur vi kan koppla ihop företagande med jobb på ett sätt så att övriga världen begriper.

Vingården ligger vackert på den skånska landsbygden, odlingen har ett perfekt skyddat läge i en liten dal och på gården tillverkar man sitt eget mousserande vin. På gården arrangerar man även egna provningar för de gäster som bokar sina besök. Men försäljning av produkterna man tillverkar är inte tillåtet på gården.

Jag som själv jobbar i besöksnäringen med vår gästgivaregård möter tusentals människor varje år. Under sommaren får vi besök från människor från många länder i världen. De vill gärna ha tips på vad man kan göra och se, var man kan handla med sig presenter och minnen. Vi får ofta frågan om vingårdar att besöka och jag har många att rekommendera.

Turisten förväntar sig att kunna köpa med en flaska hem av det lokalproducerade vinet när de besöker vingården. Det finns en härlig känsla att ställa fram en flaska vin från en vingård man har besökt, det finns en historia med flaskan då. Drycken blir en upplevelse. Men hur låter det i en turists öron när jag svarar:

– Tyvärr så kan du inte göra det när du är på vingården, du kan bara få smaka på vinet. Att köpa med det är förbjudet i Sverige. Men om du åker till närmaste Systembolag så kan du köpa gårdens vin där, om det är listat på det Systembolaget.

Och hur känns det för vinodlaren som odlar, skördar, pysslar med sina druvor, producerar och buteljerar när denne inte kan sälja enstaka flaskor till besökande turister? Den måttliga produktionen ska gå via Systembolaget för annars riskerar vi folkhälsan. Så resonerar motståndarna till gårdsförsäljning.

För ärligt talat, hur många ungdomar i ”riskåldern” cyklar ut till en vingård och bunkrar till skolavslutningen eller festen i stället för att cykla ner till hamnens långtradarchaffisar och handla svartsprit? Hur många av regionens redan alkoholberoende tar bussen till närmaste vingård för att handla när suget blir för stort i stället för att dra in på statens Systembolag och handla? Hur stor är risken att våra turister blir alkoholiserade för att de tar med sig en flaska vin direkt från gården i stället för att köra omvägen via statens Systembolag? Hur många av oss boende i regionen kommer att få ökat alkoholberoende för att vi tar bilen och besöker en av våra vingårdar och köper en flaska med hem till helgens middagsevent när vi i stället kan öka på alkoholberoendet genom att beställa det maximala antalet av 96 helrör sprit med hemleverans från statliga Systembolaget?

Ärligt, hur kan argumenten för att inte tillåta gårdsförsäljning hålla?

Jeanette Bohman (C)