Eftersom jag är skåning borde jag älska Stockholm mer, tycker framtidsminister Kristina Persson (S). Hon, om någon, borde ha mer kraft att tänka finkänsligt! Förresten älskar jag redan Stockholm på många sätt och i lite olika grad, allra mest spår 10 och 11 på Stockholms central.

Som landhövding i Jämtland 1995-2001 initierade hon arbetslöshetsprojektet Tankekraft. Ganska snart avslöjades att projektet bar tydliga inslag av nyandlighet. Bland annat skulle arbetslösa med tankens kraft få en gardinring att pendla i en tråd. Det älskade nog Persson. Hon har nämligen kontakt med högre makter även utanför Rosenbad.

– Jag har i djup meditation upplevt det som brukar betecknas som tidigare liv, sa Kristina Persson i SVT 1997. Bland annat blev hon ihjälslagen som 19-åring på 1300-talet och var man på 1900-talet. Dessutom har Persson haft kontakt med Raoul Wallenberg.

Med andra ord måste hon ha synnerligen goda förutsättningar att bedöma samhället utifrån en mångfald av olika livssituationer. Frågan är bara om framtidsministerns uttalande hade klarat en normkritisk granskning. Det är däremot tveksamt. Vad med smålänningar, dalkarlar eller jämtar? Upprorshenar hela högen! Snacka om att bryta med statsmaktens påbud och påhitt. Trampa nya stigar. Utmana det invanda.

Somliga kallar också mig för normbrytare. Det tar jag som en komplimang. Individualismens banérförare.

Eller inte. Normer lägger ribban för det normala. Och det är jag ju också! En lagom trotsig man i mina bästa år.

Mindre övertygad om sin normalstandard – om det är hög eller låg har jag inte lyckats lista ut – är Styret. I veckan beslöt Märta Stenevi (MP), Henrik Fritzons (S) högra (?) hand i regionstyrelsen tillika ordförande för personalnämnden, att 200 000 riksdaler ska läggas på att ”normkritiskt granska skane.se”. Är det riktigt normalt, det?

Nja. Men det verkar heller inte vara syftet, om lilla jag förstår det hela rätt. Det handlar i stället om att – precis som minister Persson – bryta mot det normala, att se bortom vår dagliga syn på män, kvinnor och barn. Bryta mot det underförstått avtalade. Det gillar nog skåningarna, oavsett om vi talar dansk-svenskt rovskatteavtal anno 2003 eller snapphanetid. Beskattning är ett ord som vilken innehavare som helst av ett offentligt ämbete borde kunna förknippa med mer än ökad frihet för statliga, regionala eller kommunala utgiftsfester. Särskilt en person med så personliga, historiska erfarenheter som Persson. De svenska stormännens beskattning av Skåne för fyrahundra år sedan innebar både folkmord och folkfördrivning, om vi nu ska tala om behovet av mer kärlek.

Enligt bestämda uppgifter finns det ännu inte ett ord för skatt i göingskan, däremot hundra för ”olovlig kraftavledning”. Och skatteåterbäring är där att hugga en julgran på statens mark – vilket tyder på att kristendomen till slut tagit över även i Skånes skogstrakter.

Nåväl, jag ska i min känslostorm med kraft försöka tygla tankarna. Det är klart att normer ska brytas. Könsnormer och åldersnormer. Och den där rasifieringen som det rasades så mycket om för ett tag sedan.

Dr Trotz

Dr Trotz

Det finns många andra skeva bilder av verkligheten som förtjänar skattebetalarnas uppmärksamhet: Tvåpartiregeringen gör i alla fall vad den kan. Statsminister Stefan Löfven (S) bryter kollektivavtalsnormen. Finansminster Magdalena Andersson (S) vill avskaffa överskottsnormen. Miljöminister och vice statsminister Åsa Romson (FP) har brutit mot miljölagsnormen. Hon och fyra andra gröna ministrar är förresten gräsligt normbrytande. Även om det inte är några rykande färska erfarenheter de har av illegala berusningsmedel.

Fast det har å andra sidan inte framtidsministern heller.

Själv bryter jag gärna mot snällhetsnormen.

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz