Sköna maj välkommen, som Lunds studentsångare sjungit några gånger i helgen. Denna av socialdemokrater så efterlängtade borgerliga helgdag första maj.

Då brukar, som det sagts, Sveriges socialdemokrater marschera i opposition även när de själva styr och bestämmer. Särskilt tydligt blev det i år i Ånge:

Filmklippet från Sundsvalls Tidning visar alltså hur man där sjunger en egenskriven kampsång mot det ”rövarband” som sitter i regeringen. Så kan det gå, och visar kanske också att språkbruket på första maj lämnar ett och annat att önska. Själva statsminister Stefan Löfven förklarade ju att ”den härjande högern” skapade ett helvete. Lite grovt, om det inte var en partibestämning av Djingis Khan. Och även om han i England anses vara vänster så kan man verkligen fråga sig om inte synen på beskattning av höginkomsttagare hos mogolhövdingen har mer med vänstern att göra.

Fast i Ånge kallar sig ju själva i texten även ”jävla sosse”, så kanske är det något radical chic att försöka låta som en arbetare i en tidig film av Bo Widerberg.

Första maj-talen är så många att nästan alla aktiva kallas in och får tala de övriga. I Skåne talade ett helt halvdussin av de S-märkta regionråden. Något som i och för sig säger mer om hur många de är. De är så många att man tror att alla socialdemokrater är råd, härom veckan utnämndes Ilmar Reepalu till regionråd i ett pressmeddelande fast han bara är förste vice i Regionala utvecklingsnämnden. Rådlös ska man inte vara.

Jag har ännu inte fått några rapporter om att sjukvårdsråden Anna-Lena Hogerud och Joakim Sandell rekade plats för ett nytt storsjukhus när de ändå talade i Staffanstorp respektive Svedala – men det kanske de talar tyst om.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon använde i alla fall inte talet i Lund till att utveckla om lasarettet i Lund skulle skalas ner till ett länsdelssjukhus med nattstängd akut. I stället tycks han ha använt talet till att skylla dagens ekonomiska problem på företrädarna, och då menade han inte Rikard Larsson (S), som nu är riksdagsman och för övrigt talade i Landskrona.

I stället gav han sig på dagens opposition och förklarade att det var deras fel att ekonomin på sex månader gått från ett gediget överskott på över 600 miljoner till ett underskott – och att bland annat kostnaderna för personal inhyrd från bemanningsföretag sköt i höjden. Med tanke på att en utbetalning av pensionspengar kom efter årsskiftet och att man på förra året tog kostnader som ska komma framåt så är detta nästan en bedrift.

Dr Trotz

Dr Trotz

Lite sparsamhet visade han dock eftersom han återanvände samma liknelse som i regionfullmäktige i tisdags! Tydligen gladde han sig åt ”en halväten Jansson” istället för ett dukat festbord. Frågan är vad han själv planerar för: En liten, liten såsfläck och en springnota?

Om det blir förslag om skattehöjning vet vi inte, ej heller om Fritzon sjöng med i textraderna om ”Båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner…”

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz