Region Skånes ledning har varit på bussutflykt till Danmark, vilket måste klassas som en uppoffring av stora mått – inte minst för att regionen numera har en alkoholfri policy. Huruvida en sådan gäller i grannlandet är förstås svårt att veta, det skulle kunna vara emot grundloven – eller åtminstone ses som ett angrepp på allt vad Danmark står för.

Fast mina skolresor med buss till Danmark en gång i tiden var också alkoholfria, eller ”alkoholfria”. Lärarna var tacksamma nog över att de faktiskt var drogfria – vilket definitivt regionresor är.

Och lite skolresa över det var det i alla fall när regionpolitiker och -tjänstemän äntrade bussen för att resa till Århus. Anledningen var förstås tankarna på att bygga ett nytt storsjukhus, och ska man det behöver man inspiration.

Er Dr Trotz lyckades knipa åt sig en biljett genom att påstå sig vara fackligt engagerad – i individualkverulantförbundet – och kan därför rapportera från skolresan.

Tanken med resan var att övertyga skeptikerna som undrar över det kloka i att nästan helt lägga ner två akutsjukhus i Malmö och Lund och bygga ett nytt på okänd plats.

Den planen är lätt att förstå, varför det blev buss är lite svårbegripligare, men det finns en förklaring till allt. Det var en beställning från ledningen. Och jag råkade höra avrapporteringen:

Kunde varit Tivoli? Foto: Stefan Eldeby, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Kunde varit Tivoli? Foto: Stefan Eldeby, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

– Nu har vi bokat bussen, två dagar med chaufför kostar lite, men det ordnar sig.

– Bokat buss, varför det?

– Vi ska ju åka buss till studiebesöket i Århus, det var din egen beställning…

– Men jag tänkte vi skulle ta 551:an till Åhus, det har jag gjort förr.

– Nej, inte Åhus. Vi ska till Århus – i Danmark – det är där sjukhuset ligger!

– Aha, ja jag undrade lite över varför jag inte visste att det fanns i Åhus… så jojo-kortet gäller inte?

– Nänä, det gör det inte!

Nå är vi på väg. Ingen förälder lämnade av passagerarna vid bussavfärden, däremot en och annan partner. En annan försämring jämfört med skolresa var att man själv fick ta med sig mellanmål. Å andra sidan får nog de flesta traktamente.

Men sjukhuset var fint, eller kommer säkert att bli det. Det var visserligen lite svårt att höra allt vad guiden sa eftersom byggfläktarna larmade så – i de byggnader som fått väggar.

Alla byggkranar gjorde dock att det påminde lite grand om Tivoli eller Backen. Ingen fick dock åka upp i dem. Men politiker gillar sällan åkturer som berg-och-dalbana eller pariserhjul, där det först går upp och sedan utför – det påminner för mycket om opinionsunderökningar.

Dr Trotz

Dr Trotz

Och det var lite synd att man glömt boka upp ett officiellt besök för att ta reda på hur beslutsfattarna i Region Midtjylland resonerat.

Ändå kunde inte ens er Dr Trotz undvika att ryckas med i känslan av framsteg och modernitet. Det är något visst att få klä sig i bygghjälmar och ledas genom ett halvfärdigt bygge.

Eller halvfärdigt är att ta i, man började 2007 och rätt mycket är klart inom ett par år – helt färdigt ska sjukhuset vara 2020. Tänker man i samma tidsskala för Skåne kan ett nytt storsjukhus stå färdig redan 2028-30.

Om skolresan övertygade hela gruppen om det kloka i att bygga nytt i stället för att rusta upp är svårt att säga. För att säkra det borde regionledningen bjudit på glass!

 

Ny skribent:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz