Niels Paarup Petersen 620 border

Den rödgröna regeringen har presenterat sin vårproposition. Och som många kanske väntat, men helt i motsats till vad statsministern har lovat, är det högre skatter, sämre villkor för näringslivet och mindre jobbmöjligheter som är den bärande politiken.

Detta skulle vara regeringen som satsade allt för att få fler i jobb. Men politiken de levererar är raka motsatsen.

Näringslivet är tydligt i synen på regeringens politik. De dömer kraftigt ut budgeten. 80 procent av regeringens skattehöjningar är på jobb och företagande och leder till drygt 27 miljarder kronor i högre kostnader på jobb och företagande. Hur skapar det fler jobb?

Regeringen skär i rut- och rot-avdragen. Det är de populära avdrag som gett många en fot in på arbetsmarknaden och dessutom är självfinansierade. De kostar alltså inte statskassan en krona. Däremot tjänar de pengar till statskassan. Men det har regeringen satt stopp för. Hur skapar det fler jobb?

Det blir mycket dyrare att anställa ungdomar när arbetsgivaravgifterna för dem höjs. Var fjärde svensk företagare säger att det kommer leda till att de antingen säger upp personal eller låter bli att nyanställa. Hur skapar det fler jobb?

Inte ens de socialdemokratiska väljarna har förtroende för regeringens jobbpolitik enligt Sifo. Mindre än var femte S-väljare tror att regeringens politik kommer att skapa fler jobb. Och det kan man förstå. Det enda man kan undra är varför den sista femtedelen av S-väljarna fortfarande har förtroende för regeringen på detta område.

Inte heller Socialdemokraternas eget fackförbund LO tror på den socialdemokratiska regeringens politik. Regeringens jobbpolitik är alldeles för svag, enligt LO.

Även de fackliga organisationerna inom vården, som nu ska ta emot och träna upp arbetslösa i traineejobb, är missnöjda. Det blir inte så många traineejobb som Löfven lovade i valet, för denna regering gillar ju inte att hålla löften, men ändå upp emot 10 000 personer som ska in i välfärden om två år. Det kommer sätta mycket press på medarbetarna i den skånska vården att ta emot uppemot 1 000 trainees som inte har någon förkunskap om vården.

Men det mest sorgliga med den nya ekonomiska politiken i Sverige är att vi inte fortsätter minska utanförskapet. Hundratusentals människor i vårt land förtjänar jobb, men regeringen gör det dyrare att anställa.

Regeringens politik kurerar inte utanförskapet. Tvärtom. Regeringens politik är ett recept för högre arbetslöshet.

Ska Sveriges ekonomi bli starkare måste det bli fler skattebetalare, inte fler skattehöjningar. Det har socialdemokraterna och miljöpartisterna i regeringen missat. Och det är de många som nu aldrig får en chans till ett jobb som får betala det högsta priset.

Niels Paarup-Petersen (C)