Jeanette Bohman

Den blomstertid nu kommer. Härliga tider för besöksnäringen. En efter en öppnar verksamheterna som har slumrat under vintermånaderna. Jag misstänker att det har pysslats och fejats för fullt in i det sista i restaurangköken och på regionens alla bed & breakfastanläggningar på landsbygden. Det finns en skön känsla när man drar igång för säsongen, kylskåpen fylls, ugnarna går varma, dofterna från köket, glas och tallrikar diskas om efter några månaders slummer, borden dukas, ljusen tänds.

Startskottet för en ny säsong har gått och det är nu det blomstrar bland småföretagen på landsbygden.

Och personalen kommer!

Äntligen. Lite liv och rörelse, prat och skratt. De flesta är ungdomar där detta är deras första jobb, deras första kontakt med arbetslivet. Det riktiga arbetslivet. Ingen åtgärd där man är en siffra i statistiken utan en anställd som får lön från sin arbetsgivare. En möjlighet att få lära sig ett yrke (ja, även servitör och servitris är ett yrke!) och få arbetskamrater men också en referens att bära med sig in i framtiden.

Ungdomarna har inte någon erfarenhet från arbetslivet, än mindre då från vår bransch så det krävs en hel del handledning, det krävs att man skapar rutiner och lagkänsla. Det kräver en hel del mer tid från arbetsgivaren än vad de rutinerade och äldre anställda kräver.

Då ska det inte kosta lika mycket heller!

För ungdomarna hägrar dock ingen blomstertid, jag skulle nog snarare benämna det som en svart ogenomtränglig mylla. När regeringen lägger fram sina skattechocker så ingår ju även att sparka ungdomarna på smalbenen, och det rejält. Då regeringen slutligen är klar med denna jobbdödande linje så kostar det dryga 38 000 kronor mer på årsbasis att anställa en ungdom som har en lön på 20 000 kronor i månaden.

Hur kan man tro att företagen anställer fler unga människor utan erfarenhet och ofta utan utbildning när det kommer att kosta nästan lika mycket som att anställa en erfaren och utbildad person? Varför regeringen tror att detta kommer att minska arbetslösheten för unga är för mig en gåta.

Nästa sommar kommer inte blomstra lika mycket för småföretagen på landsbygden, det blir tuffare, fler småföretag struntar i att anställa och gör jobbet själva. Det blir en svart ogenomtränglig mylla även för småföretagen. För de som överlever skattechockerna.

Jeanette Bohman (C)
företagare och ledamot av kommunutvecklingsberedningen i Skurup