De dystra prognoserna över regionens ekonomi väcker uppmärksamhet i media. I dag skriver Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan om prognosen efter februari som visar ett prognostiserat underskott för sjukvården under 2015 på hela 617 miljoner kronor. Prognosen har ju fördröjts, men presenterades till slut precis före påskhelgen. Här hittar man den.

Carl Johan Sonesson (M)

Carl Johan Sonesson (M)

– Det är oansvarigt att på så kort tid ha lyckats göra ett så stort överdrag av budgeten. När man tittar på andra landsting ser det inte så illa ut, så vi utmärker oss, säger Carl Johan Sonesson till Sydsvenskan/HD.

Även Sydnytt refererar Sydsvenskan/HD.

Att utgifterna ökar kraftigt när en ny ledning tar över och signalerar att det är slut på besparingar och resursproblem är inte oväntat. I en jätteorganisation som Region Skåne gäller det att vara försiktig med de signaler man ger. Många små extraavgifter kan växa till hundratals miljoner för hela regionen. Till exempel är kostnaden för bemanningsföretag 34 miljoner under januari och februari, vilket är 11 miljoner mer än samma månader förra året, en ökning med närmare 50 procent.

Peter J Olsson