Gilbert Tribo och Birgitta Södertun

Det var inte bara säkrandet av 32 miljoner till de skånska sjukhusen som var en framgång för Allians för Skåne på gårdagens sammanträde i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Även ett viktigt beslut för de många unga vuxna skåningar som lider av psykisk ohälsa togs. På budgetfullmäktige i december drev Allianspartierna igenom ett förslag om att unga vuxna med psykiska besvär ska garanteras en fast kontaktsjuksköterska. S och MP styr regionen i minoritet och fick gå med på förslaget. Igår blev satsningen alltså verklighet genom beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

I ett pressmeddelande kommenterar Folkpartiets Gilbert Tribo och Kristdemokraternas Birgitta Södertun framgången.

– Vi vet idag att allt fler unga lider av psykisk ohälsa och ett problem som dessa personer möter i sjukvården är att de inte har en fast kontaktperson i sjukvården för att få den hjälp och stöd som krävs för att kunna må bättre och gå tillbaka till ett vanligt liv. Därför är det glädjande att vi kan testa nya sätt för att hjälpa unga med psykisk ohälsa, det krävs ett ökat fokus för att vi ska kunna komma till bukt med den stigande psykiska ohälsan i samhället, säger Gilbert Tribo (FP) andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Så många unga lider idag av psykisk ohälsa. Självmord är till och med den vanligaste dödsorsaken bland unga män. Med det här beslutet kan vi ge många unga i behov av hjälp en enklare väg till det stöd de behöver, säger Birgitta Södertun (KD), gruppledare.

Gustav Lundblad
Mattias Brage