Skatteverket centraliserar sina kontor och lämnar nio orter, däribland Simrishamn och Ängelholm. Över femhundra tjänster flyttas från mindre kommuner till större – Simrishamn förlorar till exempel 60 tjänster. Ängelholm samma storleksordning.

– Staten ska förstås effektivisera när det går, men vinsterna av att centralisera Skatteverket är inte uppenbara, säger regionrådet i opposition Pontus Lindberg (M). I stället framstår det som följden av en regering som saknar landsbygdspolitik och insikt om att handläggningstjänster kan ske nästan var som helst.

"Simrishamns rådhus" av Jorchr - Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simrishamns_r%C3%A5dhus.jpg#/media/File:Simrishamns_r%C3%A5dhus.jpg

”Simrishamns rådhus” av Jorchr – Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

För en ort som Simrishamn, med en något svagare akademikerarbetsmarknad är nedläggningen extra besvärlig. Och understryker betydelsen av goda kommunikationer inom Skåne så att landskapet blir en fungerande arbetsmarknad.

– För Simrishamn är nedläggningen ett slag, säger Anders Johnsson (M), oppositionsråd i Simrishamn. Det är tråkigt att Skatteverket inte inser de fördelar som staden har med boendemiljö och service som gör att anställning kan vara attraktiv för en bredare krets. Resultatet lär bli större likriktning i bakgrund av Skatteverkets handläggare.

Men även för Ängelholm är det det en beklaglig neddragning.

När Skatteverket som första skäl anger att ”Skatteverket ska finnas där det finns många företag och tillväxt” ekar det ihåligt. Orter som Simrishamn, Ängelholm, Värnamo och Vetlanda, som nu överges är inga gudsförgätna byhålor utan har alla ett livskraftigt näringsliv med småföretag, tjänsteföretag och industri.

– Det är dags att staten skaffar sig en strategisk politik för hela Sverige, säger Pontus Lindberg (M).

 

Peter J Olsson