Adam Davidsson 620

En kvinna hittas mördad mitt ute på Öresundsbron. Närmare efterforskningar gör klart att hon ligger precis på gränsen mellan Sverige och Danmark. Svensk och dansk polis får samarbeta i en stor utredning som ständigt rör sig fram och tillbaka mellan länderna, där svenskar (och skåningar) och danskar förstår varandra utan hinder. Detta är handlingen i den svensk-danska serien Bron/Broen från 2011 som jag just nu håller på att se om.

Öresundsregionen är helt fantastisk. Om man bara räknar Storköpenhamn och Stormalmö har de tillsammans en folkmängd på närmare två miljoner. Öresundsregionen enligt Öresundskommitténs definition har närmare fyra. Den är Nordens befolkningsmässigt största transnationella samarbetsregion. Under skandinavisk forntid låg Nordens största stad, Uppåkra, i regionen. Under medeltiden var Lund under en period ärkebiskopssäte för hela Norden.

Efter att ha bott större delen av mitt liv i Blekinge län och även några år i Kalmar län framstår den skånska infrastrukturen som ett himmelrike. Man kan ta sig överallt nästan hela tiden, åtminstone i jämförelse med vad jag är van vid. Man rör sig snabbt och enkelt in i Danmark via Malmö eller Helsingborg. En fungerande infrastruktur är en motor för hela Öresundsregionens utveckling.

På dagar med vackert väder i Lund kan man tydligt se Köpenhamn om man bor i en lite högre byggnad. I Malmö-trakten är närheten till Köpenhamn påfallande tydlig. När kung Fredrik V av Danmark efter att ha renoverat norra flygeln på Kronborgs slott i Helsingör flyttade in insåg han snabbt hur oerhört nära Helsingborg låg. Efter en mycket kort vistelse på slottet flyttade han därifrån, eftersom han konstant var livrädd för att svenskarna skulle sätta en kanonkula i huvudet på honom. Helsingborg låg alldeles för nära för att han skulle kunna känns sig trygg.

Idag är relationerna desto bättre. Ca 20 000 människor pendlar över gränsen mellan länderna dagligen. Dock återstår idag många gränshinder. I Öresundsregionen ligger 12 universitet, här finns 155 000 studenter och 12 000 forskare. Gemensamma projekt är dock svåra att få till, inte minst på grund av att det inte är möjligt för svenska lärosäten att använda forskningsanslag utomlands.

Som kristdemokrat anser jag att staten har ett ansvar för sina medborgare, de som finansierar dess verksamhet. Men jag anser också att jag som enskild har ett ansvar för mina medmänniskor, oavsett vilket land de bor i. I den transnationella miljön kring Öresund blir det extra tydligt att vi alla hör ihop som medmänniskor, oavsett nationsgränser. Därför fokuserar vi kristdemokrater på det transnationella samarbetet och utbytet.

Kristdemokratiska regionrådet Birgitta Södertun kritiserade regeringen för sitt ointresse för Öresundsregionen i samband med regeringsförklaringen. Kristdemokratiska skånska riksdagsledamoten Sofia Damm har motionerat om att minska gränshindren. I torsdags åkte en grupp skånska kristdemokrater till Köpenhamn för att hjälpa vårt danska systerparti med sin valkampanj.

Öresundsregionen är fantastisk, men mer måste till för att riva onödiga gränshinder. Vi är trots allt lika mycket människor och medmänniskor på bägge sidor sundet.