​Varselvågen: Skåne klarar sig nog ändå?

​Varselvågen: Skåne klarar sig nog ändå?

Dagens varsel av 2 200 anställda på Ericsson slår hårt mot flera orter i Sverige. Neddragningarna berör verksamheter i Stockholm, Katrineholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona. Näringsminister Mikael Damberg (S) reagerade raskt: ”Jag har tillsatt en statssekreterargrupp från fem departement för att koordinera regeringskansliets arbete i den här frågan, för att ha kontakter med lokala och regionala aktörer och för att säkerställa att det finns handlingskraft i regeringskansliet”, säger Damberg till TT.

Regeringskansli på håll.

Regeringskansli på håll.

– Jag förutsätter att regeringen och näringsministern inkluderar Skåne och Lund i den statssekreterargrupp som han nu tillsätter, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen. För två dagar sedan varslades 1 000 personer av Sony i Lund, men detta föranledde ingen särskild statlig stödåtgärd.

– Ständigt sätts Skåne på undantag från regeringens sida. Köpenhamn verkar många gånger mer intresserat av Skåne än vad Stockholm är, säger Pontus Lindberg (M), regionråd och 2:e vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Är inte regeringen ansvarig för hela Sverige? Smällen mot Lund är bara ett av flera slag mot Lund som vi skåningar har fått hantera utan stöd från staten.

Riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtler (M) har med anledning av näringsministerns agerande lämnat in en interpellation i vilken han jämför förutsättningarna i de sju Ericsson-orterna med den i Skåne och Lund:

”Stockholm har 912 000 invånare. Ericssons varsel motsvarar 0,1 procent av befolkningen.
Katrineholm har 33 000 invånare. Ericssons varsel motsvarar 1,2 procent av befolkningen.
Lund har 116 000 invånare. Sonys varsel motsvarar 0,9 procent av befolkningen.

Arbetslösheten i Stockholms län är 7,1 procent.
Arbetslösheten i Södermanlands län är 8,6 procent.
Arbetslösheten i Skåne län är 10,1 procent.
(Genomsnitt i landet är 7,9 procent.)”

– Det framstår onekligen som märkligt att ministern ser det som så oerhört angeläget att regeringen agerar och tillsätter en krisgrupp i det ena fallet, medan man skjuter ifrån sig ansvaret helt till den regionala nivån i det andra fallet, säger Jonas Jacobsson Gjörtler. Vilken typ av insatser är regeringen beredd att göra i Ericsson-fallet, och varför anser statsrådet att dessa inte är lämpliga i Sony-fallet?

Jonas Duveborn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

[mailpoet_form id="1"]

Moderaterna

Liberalerna

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Våra läsare

  • 176 530 besök

Alliansstyrt Skåne

Mandatperioden 2019-20221 januari 2019
1372 dagar sedan.