För den som följde valdebatten i Trelleborg var det i princip omöjligt att missa den hetsiga debatten om akuten. Frågan gällde nattöppet eller inte.

Henrik Fritzon i debatt mot Pia Kinhult. Foto: News Øresund - Johan Wessman © News Øresund (CC BY 3.0)

Henrik Fritzon lyfter fingret. Foto: News Øresund – Johan Wessman
© News Øresund (CC BY 3.0)

Henrik Fritzon och Socialdemokraterna var då ”extremt tydliga” med att akuten skulle vara bemannad dygnet runt. Något det gick att läsa om i pressmeddelanden och tidningsartiklar, till exempel i Trelleborgs Allehanda. Den 30 augusti, knappt en vecka före valet, upprepade Henrik Fritzon att akuten skulle vara öppet dygnet runt om de fick väljarnas förtroende att styra Region Skåne. Efter valet kom dock beskedet att akuten ska stängas redan kl. 20:00 i stället för kl. 22:00. Och nu – efter att frågan återkommit på regionfullmäktige – kommer beskedet att ”ambitionen är” att akuten ska öppna för mottagning av ambulanser även nattetid. Något som debatten inför valet alltså inte handlade om.

– Henrik Fritzon ger de brutna vallöftenas politik ett ansikte, säger Gilbert Tribo (FP).

– Socialdemokraterna visar sig här från sin rätta sida: Makten är alltid det viktigaste för S, säger Ulf Bingsgård (M).

Mattias Brage