Den senaste tiden har det gått att läsa om flera barnmorskor som tackat nej till anställning i Region Skåne för att de blir erbjudna för låg lön. I förslaget till internbudget från Socialdemokraterna och Miljöpartiet i hälso- och sjukvårdsnämnden finns det en ökad satsning på fler förlossningsplatser som bygger vidare på den satsning som Femklövern lanserade under förra mandatperioden. Det är en bra men otillräcklig satsning för att se till att trygga behovet av fler barnmorskor. Med anledning av detta presenterade Alliansen en lönesatsning i veckan för förlösande barnmorskor där Alliansen vill avsätta tre miljoner kronor till att höja barnmorskornas löner med 1000 kr.

Det blir allt mer tydligt att den styrande minoritetens förslag inte hänger ihop. De kan öppna hur många förlossningsplatser som helst men så länge barnmorskorna tackar nej till anställning på grund av för låg lön så kan inte Region Skåne trygga förlossningsvården. Därför vill alliansen både bygga ut förlossningsplatser och höja lönerna för barnmorskorna.

Mattias Brage